2010-08-21

Barnkläder, flickkläder, pojkkläder - recept:

Verkar inte som att jag är helt ensam om att tycka att det är lite trist att plantera in ungar i ett av två fack - antingen rosa eller blått - när det finns en massa härliga färger och nyanser som de skulle kunna välja ur, om normerna var mindre snäva och om det överhuvud taget gick (lätt) att hitta mindre extrema plagg, leksaker, osv.

Om någon klädkedja verkligen på allvar vill göra en unisexkollektion, som många gärna skryter om att de har gjort (utan att lyckas övertyga mig i alla fall) så tror jag att jag har kommit på ett recept. Som ni får gratis av mig.

Det är ju ganska lätt att kategorisera färger, mönster och modeller utifrån kön, för den som vill. Man kan t.ex. gå in på någon klädaffär och se efter; mönstret är rätt tydligt.

Sen finns det ju vissa saker som är ganska svåra att kategorisera.

Om ni gör så att ni gör tre listor. En "pojkig", en "flickig" och en "neutral". Kanske de ser ut så här:

Flickigt:
rosa
rött
blommor
hjärtan
feer
fjärilar
nyckelpigor
snäva byxor och tröjor
kjol, klänning, tunika, trosor
glitter, rosetter, volanger, knytband etc.

Pojkigt:
blått
mörkgrönt
maskiner
verktyg
arga djur
spindlar
döskallar
för vida tröjor och byxor

Neutralt:
orange
brunt
ljusgrönt
grått
grodor
hundar
moln
hamster
raka tröjor och byxor
underbyxor med korta ben
t-shirt
linne
mössa
strumpor


... jag hoppas att era tankar fortsätter så att ni lätt kan förlänga listorna.

Om något är svårkategoriserbart kan ni göra bögskräcktestet: sätt plagget på en pojke och visa upp för några testosteronstinna män i 40-årsåldern. Om de blir obehagliga får ni sätta upp plaggets tveksamma egenskaper på flicklistan.

Sedan är receptet superenkelt: Inget plagg får ha mer än en sak från flicklistan respektive pojklistan!


Ett varmt lycka till önskar jag er!

6 kommentarer:

TheDailyRobusta sa...

Tycker mest att det är trist att det går så jäääääkla långsamt. Jag skrev en C-uppsats 200...öööh, 4? som handlade om just detta och det ser fasen exakt likadant ut idag....

Glimra sa...

Mmm, det verkar inte som att det är på väg någonstans, faktiskt. Utifrån diskussionen om kön och makt på internet under SSWCC kan man konstatera att könsrollerna lever och frodas. Nu kommer ju hemmafru 2.0 också, verkar det som.

TheDailyRobusta sa...

Hmm, kanske ska ta och damma av den därna uppsatsen och göra en 2.0 av den också...

Glimra sa...

... något som inte står i inlägget är det hemska i att "pojkkläder" oftare är rymliga, i kraftiga mörkare material, som håller bättre att leka i, medan "flickkläder" oftare är snäva och därmed svårare att leka i, och är gjorda av tunna ljusa material som det är lättare att tänka att man måste vara "rädd om". Lite som om vi satte korsett på småflickorna; de ska inte röra sig för yvigt.

TheDailyRobusta sa...

För att inte tala om avsaknaden av fickor och/eller förstärkningar på armbågar och knän... Vad är det eg. med flick/tjej/damkläder och fickor?!

Béatrice Karjalainen sa...

@TheDailyRobusta Att hitta friluftskläder med ex sidofickor etc. för att kunan bära med sig kamera, GPS, karta mmm är skitsvårt av någon anledning är alltid dammodellerna strippade från all sånt. huvudsaken är att man får snygg rumpa i dem eller nåt.