2015-03-29

Översatt artikel: Förstå begåvade barn med hög energi

Den här artikeln, som jag har översatt, kommer från http://www.byrdseed.com/understanding-high-energy-gifted-kids/?icn=srs

Begåvade barn som har enorma mängder fysisk energi är ofta missförstådda, och de feldiagnosticeras ofta med adhd. Tänk gärna som så, att det är samma energi som kan göra att de stör i klassrummet, som blir bränslet till deras intensiva koncentration när de är engagerade i en aktivitet som de älskar.

De fem överkänsligheterna

Dabrowskis fem överkänsligheter ­– egenskaper som är vanliga bland högt begåvade – är i korthet:

intellektuell - en djup passion för att lära sig om specifika ämnen

föreställnings- - en rik fantasivärld

sensorisk - med ett eller flera förhöjda sinnen

emotionell - ovanligt mycket och starka känslor

psykomotorisk - ett överskott av fysisk energi

Om du vill läsa mer om överkänsligheter, rekommenderar jag boken Living with intensity.

Psykomotorisk?

När jag först lärde mig om överkänsligheter var jag mest överraskad av den psykomotoriska. Ett högt begåvat barn som är vild? Som springer omkring eller ramlar av stolar? Det låter inte rätt. Högt begåvade barn borde ju vara skötsamma; riktiga förebilder!

Men så här skriver Susan Daniels och Elizabeth Meckstroth i boken Living with intensity:
Psykomotorisk överkänslighet är signifikant korrelerad till hög intelligens (Ackerman, 1993). Begåvade barn uppvisar som regel en hög energinivå.
En hög nivå av fysisk energi är inte ovanligt, det är tvärtom något du bör förvänta dig hos barn med hög intelligens.

Så här skriver Dr Linda Kreger Silverman, Ph.D., i The Theory of Positive Disintegration in the Field of Gifted Education:
... flera studier [visar] att psykomotorisk högkänslighet kan vara ett bra sätt att skilja begåvade barn från andra elever. 

Denna energi är fantastisk

För att förstå hur hög begåvning och fysisk energi hör ihop, så sluta tänka dig ett rastlöst barn som stör i klassen. Istället, föreställ dig barnet djupt uppslukad av sin favoritaktivitet.

Själva den energi som gör att barnet stör under en tråkig lektion ger samtidigt orken att
  • skapa en detaljerad Legokopia av ett slott
  • utforma ett videospel i Minecraft
  • bli en självlärd iPhoneprogrammerare på påsklovet.
När dessa barn är engagerade i något de älskar, får de en nivå på fokus och koncentration som få kan förstå. Energid håller dem igång tills långt efter att klasskamraterna blir uttråkade, trötta eller distraherade.

En mini-Michelangelo som arbetar outtröttligt och uppslukat på sin egen motsvarighet till Sixtinska Se upp för felaktiga diagnoser

Men eftersom en riklig fysisk energi inte stämmer överens med den typiska bilden av en begåvad elev, är det skamligt lätt att förbise detta barns intelligens och bara fokusera på det störande beteendet.

Många beteendeproblem kan lösas och förebyggas med enkla diagnostiska tester. Den fysiska rörelsen ökar i takt med tristess. Om barnet redan kan det du tänkt gå igenom, så låt barnet gå vidare till något intressant som han inte redan kan!

Be inte ett barn som svämmar över med fysisk energi, att hålla sig stilla ­– det är omöjligt. Ge barnet en chans att bränna bort energi. Korta rörelseraster är mycket bra, inte bara för ditt energiska barn.

Dessa barn kan behöva några enkla anpassningar:
  • en boll att sitta på i stället för en stol
  • möjlighet att stå längst bak i rummet snarare än att sitta under en lektion
  • en klämleksak för att frigöra energi under ett prov

Gör dem till en del av laget

Prata med eleverna själva om deras behov. Du kan vara säker på att de har hört samma sak, år efter år: ”Du måste sitta still!” Vilken lättnad det kan bli, då, att få höra att deras energi faktiskt är en superkraft för lärande och skapande:

"Vet du, Lina, att den där energin som gör att du har svårt att sitta still kan faktiskt vara en fantastisk fördel när du gör något du älskar att göra."

Gör dem en del av laget, snarare än ett problem som ska lösas. Hjälp dem att anpassa sig och ta sig igenom utmaningar:

"Om du känner att energin börjar byggas upp, vill jag att du ger mig en liten signal. Det blir bra för dig att kunna känna igen när du börjar känna dig sådär."

Du kan inte lösa det här som ett problem

Barnen kommer inte att växa ifrån sina högkänsligheter. Barn med hög energi blir vuxna med hög energi. Det är därför självförståelse är så viktigt. Att lära sig att arbeta med sina intensiteter är en livslång färdighetsträning som hjälper dem närmare till att kunna uppnå sina potentialer.

Inga kommentarer: