2011-08-20

Vad vill du - och vad vill du mest av allt? Reflektera och prioritera bland dina mål.

Dags för sociala medier-experterna att ta ett steg tillbaka? Dags för Twittereliten att släppa fram de vanliga människorna? Det var frågor som diskuterades på SSWC. Min reflexion då blir att när sociala medier-branschen mognar gäller det att vi som jobbar i den också mognar.


Gillar du att vara elit inom ditt kunskapsområde? Gillar du när människor vänder sig till dig för att du ska förklara och tycka till? Gillar du att vara en av få upplysta? Gillar du den makt du har för att du har kunskap?

Det är väl helt rimligt! Det gör jag. Och Brit Stakston sa på SSWC att hon tycker det är roligt att få sitta i tevesoffan och tycka. Men sedan sa hon att det som är ännu viktigare för henne än att ha roligt, är att demokratin förbättras och samhället utvecklas. Det är det som är hennes främsta drivkraft.

Har du själv reflekterat över vad som driver dig, vad du uppnår med att göra det du gör? Ofta har vi ju flera syften, mål eller vinster av samma sak. Det är rimligt att du och jag njuter av det som är roligt med att ha inflytande. Men det gäller samtidigt att vi ser till att inte motverka våra viktigaste mål.

Nu tolkar jag Brit Stakston som att hon bedömer att hennes övergripande mål, att utveckla demokratin, bäst uppfylls av att hon själv tar ett steg tillbaka och lämnar över medieutrymmet till de som åstadkommer utveckling ute i kommuner, myndigheter osv. Alltså utövar hon självkontroll nog att hålla tillbaka och säga nej till intervjuer, trots att hon personligen tycker att det vore roligt att vara med.

Det gäller att vi tar oss tid att reflektera över vilka mål vi har, och att prioritera mellan dem, så att vi styr våra handlingar mot det som är det viktigaste för oss i det långa perspektivet.

Vi människor har sex sorters behov enligt coachen Anthony Robbins. De grundläggande är att vi behöver känna oss trygga, få variation, känna oss betydelsefulla och känna kärlek/kontakt.

De mer avancerade är att utvecklas och att bidra. Fundera på om du är på ett ställe där du vill prioritera upp dem. Jag tror att du kommer att gilla det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter så enkelt, det där med att utvecklas. Fast det är ju inte helt smärtfritt.

För mig personligen är utveckling och variation de största drivkrafterna. Står jag stilla mer än en sekund så dör jag. Därför tycker jag det är viktigt att alla andra också utvecklas, för annars är man ju ensam liksom.

Jag har inget behov av att vara expert eller säga åt andra hur de ska göra, tvärtom, men jag gillar när andra runtomkring är på en nivå där man kan diskutera (utan att behöva vara överens) snarare än att behöva utbilda och undervisa.

Jag tycker inte det finns nåt jättebehov av att experterna kliver tillbaka men de (vi) kanske får vara beredda på att andra kommer ikapp, och att utvecklingen kanske går andra vägar än vi har räknat med.