2011-01-29

Reshaping the future: Kvinnor och flickor formar framtiden #TEDxSSE

Handelshögskolan i Stockholm bjöd in till en TEDx-kväll som tog upp olika perspektiv på framtiden, till stor del ur flickors och kvinnors perspektiv.

Christina Jutterström: Ta makten att forma framtiden
Christina Jutterström är nu i 70-årsåldern och anser att hon kan se tillbaka på en intressant karriär. När hon började fanns två radiokanaler och en tevekanal i Sverige. När hon slutade fanns 220 tevekanaler och enorma mängder andra medier. Christina Jutterström delade med sig av sina tips om ledarskap, och av sina erfarenheter av att vara chef och kvinna.

-Det är ett dilemma som går att hantera, att älska både sin familj och sitt jobb.

-Du lär dig mycket av de misstag du gör, så var inte rädd för att misslyckas. Mitt största misslyckande var att försöka göra om Expressen till en tabloid med hög kvalitet. Personalen trodde aldrig på idén, och därför gick det inte att genomföra den.

-Före ett möte, se till att du har stöd för din idé från några andra av deltagarna. När någon argumenterar emot ditt förslag, låt dem alltid tala till punkt innan du bemöter dem. Det kan vara särskilt svårt för många kvinnor.

-Det är okej att gilla att ha makt. Så länge du accepterar att makt också betyder att du har ansvar. Det är ensamt på toppen, särskilt som kvinna. Men det är värt det. Jag tycker att det är givande att vara med och bygga vidare på samhället. Ta nu makten, forma ditt eget liv och bidra i att forma framtiden.


Vad är en familj, vad är lycka, vad är framgång?
Emma Stenström från Handelshögskolan lyfte flera aspekter som vi troligen kommer att behöva omforma, åtminstone omforma vår syn på, ifrågasätta och utveckla vår syn på.

Vad kommer det att medföra att flickor mår dåligt av stress över skolan, men får de högsta betygen, och att pojkarna hamnar efter? Vad betyder det att mer än hälften av kvinnorna men bara en tredjedel av männen kommer att ha högre utbildning om 20 år?

Hur har vi det med kärleken? De som lever ensamstående är främst högutbildade kvinnor och lågutbildade män, och det klickar sällan mellan individer ur dessa två grupper. Vad betyder det här för framtidens familjer?

Hur definierar vi framgång, och vad räknas som viktigt företagande? Oprah sitter och pratar känslor dagarna i ända, är det serious business? Tja, hon tjänar enorma mängder pengar …

En sak som det inte är lönsamt för oss själva att omforma är våra kroppar. Däremot tjänas det enorma pengar på att få oss att vilja bli snyggare och snyggare. Tänk om dagens unga lade all den energi på sin karriär som de idag lägger på sitt utseende.


Energi vid bordet: Hur blir man lycklig?
I pauserna njöt jag av att samtala med mina två bordsgrannar. Båda entreprenörer i 40-årsåldern, båda omedelbara förebilder, verbala och självsäkra, och båda hade skapat fantastiskt inspirerande saker genom sitt företagande. Den ena skriver på en bok om lycka, utifrån intervjuer med människor från tre olika sorters yrkesliv: entreprenörskapet, akademin och det finansiella näringslivet. Den andra konsultar kring mångfald, hållbarhet och kommunikativt ledarskap.

Talarna lämnade oss med diskussionsfrågor inför pauserna. Våra diskussioner var djupa och intensiva, och våra tre olika perspektiv provocerade fram nya tankar. Vad är lycka? Vad är framgång? Hur man mår med hur tiden går är kanske centralt för om man är lycklig?


Hoppfulla bilder och sorgliga siffror från Afghanistan
Sara Persson från Rädda Barnen har tillbringat ett år i Afghanistan för att sprida kunskap om barns rättigheter. Hon visade många bilder från vardagen i Afghanistan, vackra bilder från den delen av vardagen som inte handlar om krig och soldater och ojämlikhet. Bilder av starka kvinnor, av inspirerade ungdomar, av män som intresserat lyssnar på information om barns rättigheter. Av familjer. Av byråd som lyssnar på både kvinnorna och männen. Av unga som bildar rockband och gillar Converseskor och ser ljust på sin framtid.

Många ser skolan och utbildning som det viktigaste sättet för Afghanistan att kunna utvecklas. Sex gånger så många barn går i skolan nu sedan talibanstyret föll. Men det är betydligt fler pojkar än flickor som går i skolan. Och var 30 minut dör en kvinna i Afghanistan på grund av graviditetsrelaterade problem. 15 000 kvinnor om året. Så vi skulle kunna slåss för en bättre afghansk framtid på många fler fronter än krigets.

Naomi Klein: Vi begår självmord med klimatet
Naomi Klein höll ett inspelat anförande om klimathotet, och hur vi skapar eller tror på berättelser som stödjer det vi vill tro. Kvinnor tar generellt mindre risker än män. Naomi Klein menar att det är bättre att vara lite för försiktig än tvärtom:
-Vi har inte tid att vänta tills forskarna har säkra svar om hur det kommer att gå för klimatet. Många tror på historien att ”moder natur är så stor, och havet är så stort, våra små misstag och utsläpp spelar ingen roll”. Men det är en lögn. Det är så här civilisationer begår självmord, att gasa när de borde bromsa. Och vi beter oss precis som andra civilisationer före oss: vi tror att vår gud – tekniken – kommer att rädda oss i sista sekunden.

Med humor kan vi ifrågasätta det privata
Vi fick också se ett videoanförande av serietecknaren Lisa Donnelly. Hon tror att kvinnor kan åstadkomma förändring med hjälp av humor. Hon skämtar gärna om familjen, könsrollerna och annat privat i sina serier.

Child in sand box: "I'm staying together for the sake of my parents"

Många TED-anföranden finns på nätet
Vill du ha mer: Kolla videon om varför vi har för få ledare som är kvinnor, cirka 15 minuter:

Inga kommentarer: