2015-06-05

När läraren verkligen ser begåvningen

Dagens härliga historia – en förälder berättar om sonens pedagoger:
Jag känner mig så djupt tacksam över att sonen har en sådan driven och engagerad fröken på dagis. Hon ser sonens svårigheter men även hans begåvning. Hon laddar hem diverse program på "sin" dator och låter sonen lösa matematiska problem på datorn. Hon möter honom i hans vetgirighet och googlar , lånar böcker osv för att sätta sig in i hans frågeställningar. 

Nu i onsdags var det överlämningssamtal till skola och jag blir tårögd när hon fångat vår son så exakt. Rektorn var med under detta samtal och uttryckte att han och skolchefen skulle se till att sonens dagisfröken skulle få timmar att vara med vid överlämningen i höst. Det känns som om jag finge välja så skulle denna fröken få följa sonen flera år till ... 

Det är en sån trygghet och glädje med en person som förstår sonen och lyckas parera livet ( ser problem innan de uppstår) och får honom att växa när hon uppmuntrar honom att räkna "länge, högre, större ..".
Sen frökens ödmjukhet. Hon har jobbat i över 25 år med barn. Men har aldrig träffat något barn som varit så matematiskt begåvat som sonen. 

Hon ser det som en "ära" och "utmaning" att få lära känna sonen och få honom att utvecklas. Och hon har gjort det bra. Så glad att vi byte dagis när sonen var 3 år. På förra dagiset fick vi höra att sonen inte ens kunde räkna till 10. Eller att han inte "verkade förstå". 

Men med "facit" i hand så handlade det hela om att lyckas möta sonen på hans nivå. Att vinna hans förtroende. Nu så sitter han och löser matematik för årskurs 4. Fröken pratar delvis engelska med honom för att höja nivån ytterligare. Nu är det bara några veckor kvar till sonens dagistid är slut. Vemodigt. Men jag hoppas fröken gett honom en bra grund att stå på ...  :)

Inga kommentarer: