2010-05-11

Längdhopp, höjdhopp och sjukamp. Vad vi kan lära oss av sporten.


Ibland, rätt ofta, är det längdhopp. Alltså, jag menar, istället för att tänka "jag gjorde dåligt", typ som att du rev i höjdhopp, tänk "såhär långt kom jag idag". Längdhopp alltså.

Saker som är längdhopp:

Yoga. Att yoga är att öva acceptans. Det är oftast så att varannan gång går det jättebra och känns toppen, varannan gång känns det Titanic. So, idag kunde du inte nå tårna. Förra veckan gick det. Kommer du ner till tårna lättare om du surar? Nä. Alltså: längdhopp. Så här långt kom jag idag.

Barn. Alla som är en perfekt förälder, räck upp handen?

Att göra-listor. De tar ju aldrig slut liksom. Gör en gjort-lista istället (eller också), det är mycket roligare. Fira sedan alla segrar. Lämnat till återvinningen? Dags att sabrera en Moët. Allt är relativt, och i småbarnspusslet är vissa bedrifter mer anmärkningsvärda än andra.


Men ibland är det faktiskt höjdhopp. Rev du eller klarade du? Gjorde du ditt jobb? Fick du in uppsatsen i tid och bra nog för att få godkänt? Gav du barnen mat? Fick födelsedagsbarnet en present? Det är inte alltid fruktbart att fundera på hur bra du gjorde ditt jobb och vad du kunde gjort bättre. Kanske ingen annan bryr sig. Du gjorde det bra nog. Kanske hade uppsatsen kunnat bli ännu tydligare. Kanske hade barnens matsedel kunnat se mer kostcirklig ut. Kanske hade presenten kunnat vara mer fantasifull. Men du klarade, du kom över, du gjorde det! Fram med Moëten igen.


Poängen är att för att kunna må bra så måste man komma ihåg att sätta realistiska relevanta mål och ha rimliga förväntningar.


Tänk på, att om du tränar för att slå världsrekord i sjukamp, så KAN du inte samtidigt ha världsrekordet i alla de sju grenarna var för sig. Det GÅR inte. Det är OMÖJLIGT. Antingen lägger du hela din mänskliga förmåga i en eller kanske två grenar, specialiserar dig, tränar bara för det. Eller så bestämmer du dig för att köra sjukamp, och då handlar det om att hitta den optimala balansen.

Hur ser ditt liv ut? Fler än två bollar i luften? Då har du troligen något som liknar sjukamp på gång. Mät då inte dina resultat mot världsrekordet i respektive gren.

Någon lägger mycket möda i att ordna det ballaste barnkalaset. Någon reser mest. Någon har mest sex. Någon dricker mest vin med sina vänner. Någon går ner i tid och är med sina barn mest. Någon blir hög chef först. Någon har stickat alla kläder till hela familjen. Men jag gissar att det inte finns en enda någon som är bäst på allt samtidigt.

Hur vill du att ditt liv, din balans, ska se ut? Det är där du ska sikta på guld.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Bra skrivet! Men visst vore det kul att vara världsbäst på allt ... samtidigt ...

Jenny Forsberg sa...

Eminent inlägg! Har du förresten noterat hur lätt det är att säga det här till alla andra och hur svårt det är att få in det i sin egen tröga hjärna? :-)

kram!

Anonym sa...

Är jag konstig som inte alls tävlar och bara är nöjd med att vara en medel/svensson/vanlig?
Jag kan förstå att många drivs av att tävla men själv har jag inte alls det behövet av bekräftelse på allt jag gör.
Alltid sett mig som väldigt vanlig, kanske är jag ovanlig/konstig?

Ingen jobbar mot dig, bara du. Sluta med det. Glöm inte att stanna och njut lite av det du åstakommer. Du verkar inte hinna med det?

Glimra sa...

Sofia, Jenny, tack. Ja, det är svårt.

Anonym, jag veeeet ju det. Det är bara svårt ibland; har man levt på ett sätt i 36 år så tar det ett tag att lära om. Men jag övar, och tycker jag blir bättre och bättre på att njuta av allt.

Tre viktiga steg på vägen: 1. konstatera att allt inte behöver fortsätta vara som det har varit, 2. fundera ut hur man vill ha det istället, 3. hitta metoder för att göra på det nya sättet.

Och det är säkert sant att det är vanligare att inte tävla. Men jag umgås med många som gör det. Bekräftelse ... ja, det är intressant, det där. Går det att vara en mycket social person, utan att vara känslig för vad de man behöver ha omkring sig tycker och tänker om en?

Anonym sa...

Jag har läst den här texten flera gånger. Den är helt jävla fantastisk. Precis som du!
Kram!

Glimra sa...

Wow, tack! Roligt om jag kan inspirera någon. Sporta lugnt.

Unknown sa...

Anna, vad bra du är. Igen.

Elin sa...

Aaaaah. Noterat. Jag ska fundera lite. Och Moët var längesen.